Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin na učnem čebelnjaku Javornik (Pigl)

 Z dogodki smo pričeli že 24.3.2022 ko smo skupaj z dijaki Gimnazije s profesorico Mojco Krebs pričeli s pripravljalnimi deli na bregu pred čebelnjakom.

V soboto 26.3.2022 smo posadili 50 sadik medovite rese, 1 divjo češnjo, 9 malin ter sončnice. Sodelovalo smo čebelarji ČD Ravne na Koroškem in tabornikov. Na dogodku so imeli mladi taborniki priložnost spoznati delo čebelarja, pomen čebelarstva in medovitih rastlin in druge zanimive teme, ki jih je predstavil gospodar čebelnjaka Ludvik Kordež. Starejši taborniki so sodelovali pri sajenju ter seveda pri čistilni akciji s katero so očistili okolico čebelarskega centra ter celotno brežino proti javorniškemu gradu. Nabralo se je kar nekaj smeti. Čebelarji smo zelo veseli, da se je tako polepšala okolica našega čebelarskega centra. Mnenja smo, da je bilo tovrstno sodelovanje fantastična ideja in zelo uspešno hkrati pa tudi odličen primer medgeneracijskega sodelovanja. Hvala tabornikom in starešini Mihi Rebolu. Ob 10 uri se nam je pridružil tudi župan občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je posadil sadiko spomladanske reso in s tem podprl naše delo in celoten projekt. Županu gre zahvala tudi za dostavo vode za zalivanje, ki jo je dostavil sam direktor Koroškega gasilskega zavoda g. Dejan Salčnik. Že ob začetku smo namreč ugotovili, da je za sajenje kar preveč sušno.

Dogodek želimo v naslednjem letu ponoviti in k sodelovanju povabiti tudi krajane Javornika, da skupaj posadimo medovite rastline in očistimo Pigl. Vabljeni v čim večjem številu.